Veel gestelde vragen

faqs

Veel gestelde vragen

Een aquarium met een normale visbezetting ( 1 cm. vis per liter aquariumwater ) en een goed op het aquarium afgestemd filter dient elke 2 weken voor een derde ververst te worden. Verstandig is ook om met een bodemreiniger de vervuiling uit het grind te verwijderen. Na elke waterverversing dient u een verswaterbereider tegen kalk en chloor in het leidingwater toe te voegen( aquamaker of aqua elixer ). Wekelijks moet er een bacteriepreparaat aan het water worden toegevoegd om het filter te stimuleren zodat afvalstoffen worden afgebroken ( FB-7 of easystart ). LET U ER ALTIJD OP DAT U WATER VERVERST MET EXACT DEZELFDE TEMPERATUUR ALS HET WATER IN HET AQUARIUM.

TL buizen kunnen jaren achtereen branden. De lichtopbrengst is echter na anderhalf jaar niet meer voldoende voor een aquarium. Als er geen algproblemen zijn en de plantjes groeien nog goed is er geen reden om de buizen te vervangen. Het ontstaan van bruine alg is vaak een goede indicatie dat de buizen te oud zijn en vervangen dienen te worden. Indien er meerdere buizen boven het aquarium zijn is het beter om ze niet allemaal tegelijk te vervangen maar met een tussenpauze van tenminste 1 week. Tegenwoordig zijn er veel aquaria uitgerust met led verlichting. Deze hoeven tussentijds niet vervangen te worden maar kunnen blijven branden totdat ze kapot gaan. De gemiddelde levensduur van een led lamp is 4-5 jaar. Indien u graag led verlichting wilt in plaats van tl buizen zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Bij de meeste led lampen zit een adapter waardoor ze prima passen in de houders van de bestaande tl buizen. Ombouw is dan ook zeer eenvoudig.

Vissen kunnen altijd ziek worden. Gelukkig is er tegen de meeste visziekten een goed geneesmiddel te koop. Vissen kunnen uitwendig en inwendige ziekten krijgen. Uitwendige ziekten zijn vaak schimmels of parasieten makkelijk zichtbaar op de huid of vinnen. Meestal gaan de vissen een beetje knijpen met de vinnen als er last is van een uitwendige ziekte. Inwendige ziekten zijn vaak iets moeilijker te herkennen. Vissen gaan vaak wat sneller ademhalen en kunnen ook erg snel vermageren terwijl ze toch goed eten. Kleine rode vlekjes op de huid welke steeds groter worden en daarna een wond veroorzaken duidt op een bacteriele infectie van binnenuit. Door snel in te grijpen en het juiste middel toe te voegen kunnen uw vissen snel weer op knappen. Bij twijfel is het altijd mogelijk om het zieke visje mee te nemen naar onze winkel zodat we een juiste diagnose kunnen stellen. Om de meeste ziekten bij aankoop van nieuwe vissen te voorkomen is het verstandig om het middel voogle of esha 2000 toe te voegen aan het water.

Niet alle vissen kunnen bij elkaar gehouden worden. Let u er altijd op bij de aankoop van nieuwe vissen dat u weet welke soorten er al gehouden worden. Indien u het wenst, kunnen we alle soorten die bij ons worden aangekocht noteren in ons computersysteem. Van veel klanten houden we een account bij waarin alle aankopen staan vermeld. Het voordeel van dit systeem is dat we exact weten welke soorten de klant al heeft en welke daar nog bij kunnen. Op de prijskaartjes in onze winkel staat tevens vermeld of ze vredelievend zijn of niet.

Handleidingen

Als u meer vragen heeft, kunt u ook onze handleidingenpagina raadplegen en contact met ons opnemen voor onbeantwoorde vragen.

Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg.

Normaal gesproken houden we 1 cm. vis per 1 liter water aan. Als voorbeeld heeft 1 kardinaal tetra van 3 cm. dus 3 liter water nodig. Uiteraard hangt dit ook samen met het soort vis/type aquarium dus laat U altijd goed voorlichten als U vissen koopt.

De lijmnaden van een aquarium gaan tussen de 10 en 15 jaar mee. Het is zeker aan te bevelen om het aquarium rond deze periode te vernieuwen. Let er altijd op dat het aquarium goed waterpas staat. Als een aquarium niet waterpas staat kan dit glasbreuk tot gevolg hebben.

Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag. De eerste drie dagen 4 uur per dag. Gedurende de eerste twee weken kunt u dit elke dag met een half uur opbouwen tot maximaal 8-10 uur per dag. Na de opstartperiode is het verstandig om op de dag een lichtpauze in te voeren ( 2 tot 4 uur ). De optimale tijden zijn dan : aan 8.00 uur - uit 12.00 uur - aan 16.00 uur - uit 22.00 uur. Na een maand kunt u de plantjes wat bijmesten met ijzer en sporenelementen.

Vissen mogen elke dag gevoerd worden. Geef de vissen zoveel per keer als er in een halve minuut kan worden opgegeten. Stem ook het voer af op het soort vissen. Niet alle vissen eten namelijk hetzelfde. Laat u daarom goed adviseren bij de aankoop van nieuwe vissen welk soort voer er nodig is. Ook is het verstandig om niet elke dag hetzelfde te geven maar probeer een beetje af te wisselen. Als vissen elke dag hetzelfde krijgen kan dit een verstopping tot gevolg hebben. Eens per week wat levend of diepvriesvoer is ook aan te raden.

Wij vullen uitsluitend CO2 flessen van de bekende Duitse merken als Dennerle, Dupla, JBL en Eheim. Alle overige merken vullen wij om veiligheidsredenen niet. De fles moet tevens een goed leesbare keuringsdatum hebben en mag geen roest bevatten. Indien u de fles koud ( uit de vriezer ) brengt kunnen we deze meteen vullen en anders leggen we deze eerst bij ons in de vriezer en kunt u deze een dag later ophalen.